Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2009 10:48 - Деградация на обществото или масов синдром на изпепеляването
Автор: xsapience856 Категория: Технологии   
Прочетен: 7326 Коментари: 20 Гласове:
9

Последна промяна: 04.09.2022 15:30


“Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие”
                                                                                                          СЗО (Отавска харта, 1989)

____________________________________________________________

Тази статия е базирана на емпирични и рационалистични принципи, насочени към
изследване на причините и тяхното място в причинно-следствената дървовидна структура.
Целта на проучването е да обясни процесите, съпътстващи тази пандемия,
изложена на вниманието на обществеността през месец Януари 2009 г. като синдром, разпространен в медицинските среди, както и да посочи възможни средства за нейното прекратяване, с мнение за третиране на причините, лежащи в основата на явлението, както и причините за нейната ескалация и негативното отражение върху личността.
Пандемията, наречена "синдром на изпепеляването" не е произлязла от медицинските среди и не е обхванала само медици. За нея е отговорно цялото българско общество.  Унищожава се личността, генерира се базразличие и апатия.
За загриженост към проблематиката може да се счита популяризиранерто на чиста
информация с наблюдения върху средните и низши прослойки на населението, и акцент
върху психо-морфо-физиологичните процеси от страна на научни и медицински среди, както на прекратяване на наложеното вето върху публичното дискутиране на причините, довели "популацията" до този синдром.
_____________________________________________________________
          
Нека да започнем от общото и да завършим върху частното, тъй като всички частни единици в обществото са подчинени на сложна система от норми, закони, зависимости и въздействия от страна на звена и органи от структурите на властта. Въздействията от страна на тези структури би трябвало да се упражняват с една единствена цел: запазване целостта и стабилитета на държавата. Характерът на мерките, взети за постигането на тази цел, зависят от общата, но повече от превоалираща в йерархията степен на широкоспектърна интелигентност, нравствена и политическа зрялост у всеки индивид, влизащ в съответната структура. Под политическа зрялост трябва да се рзбира не обслужване на интереси на отделна
фракция от структурите, а зрялост, разбиране и дълновидност по отношение на обгрижването на всички слоеве на обществото. Абсурдно е игнорирането на всяка една от прослойките на населението, както и грубото ощетяване на една за сметка на друга, защото всеки пропуск в управлението на този баланс неминуемо води до негативно рефлектиране върху менталната нагласа на всеки един индивид, независимо от неговата принадлежност.

Държавата ни е зависима от международните стандарти и политика, но тя е управлявана преди всичко от избранниците на българския народ, които трябва да познават неговите проблеми и на когото трябва да бъдат съпричастни. 

Историческият принцип  "Управляващите не могат да управляват по старо му, а масите не искат да бъдат управлявани по старому"  би трябвало да бъде изучаван по-внимателно от подготвяните кадри за управление. Този принцип беше потвърден през Ноември, 1989 г. Безответното характерно опорочаване и очерняне на личността в България градира в дефицит от управленчески кадри и интелектуални работници във всички сфери. Обществото ни е близо до патово положение, при което историческият принцип не може да бъде спазен и увеличава своята потенциална енергия, при което процентът разрушителна сила нараства.

При анализ на политическия потенциал, трябва да бъде разгледано също и противоречието между неоходимото покритие на интелектуални и поведенчески норми за заемане на длъжностите в политическата, социална и хуманитарна структура на държавата, и капацитета или възможността за такова покритие от страна на претендиращите за постове. Нека да не забравяме, че сме управлявани,
лекувани и обучавани от наши сънародници, а не от чужденци, т.е. народът сам твори своята история. Нека също така не злоупотребяваме с оправданията си за чуждо вмешателство при въвеждане на международни норми, защото нямаме заместващи на тях норми, които съответстват все пак не само на "необходими" стандарти, а и на "достатъчни" стандарти за развитие и поддържане на обществения статус. Не можем да поддържаме стандарт, който е неефективен или дори вреден, само за да не "разбутваме нещата". Принципът на еволюцията забранява това, а този принцип е изключително сложен и ултимативен.

Историята доказва,че неразбирането на еволюционния принцип води до разруха и деградация. Например фашизмът преиначава и превръща принципa на еволюция в оправдание за унищожение и убийство, който е в пълен контраст със същността на теорията за еволюцията на видовете от Дарвин [1]. Един развит здрав разум няма право да разглежда каквато и да е материя едностранчиво, да прави едностранчиви заключения, с които да обслужи своите желания, интереси, душевни травми, нагони или комплекси. Въпреки различията, всяка от расите има способност да се развива, но всяка от тях е избрала пътя си на развитие.

Всички човешки популации са търпяли погроми, унищожителни войни.
В цялата тази истерия, човеците ще достигнат до следните изводи:
- от плодовете на еволюцията се облагодетелстват всички, но са родени от единици личности;
- агресивният креативизъм, развил белият човек до "възпаляване", е нарушил последователността във  веригата на еволюционния принцип и е предизвиквал само унищожение, тъй като човеците все още  не умеят да осъзнават и оценяват правилно същността и предназначенията на творенията на личностите - именно на онези, които са еволюирали;
- носител на расов фашизъм е единствено и само белият човек;
- генетична конфигурация на шизофренията е открита в 50% от бялото население в Европа и  Южна Африка;
- най-масовите унищожения са извършени или предизвикани от високоразвитата по настоящем бяла раса;
- изобретенията и откритията на отделните личности са част от механизма на еволюцията: изучаването и използването им от останалата част от човечеството неминуемо развива неговите мисловни способности и практически умения;
- много от откритията, най-вече днес, са плод на обмяна на информация между различни раси и народи, или са съвместни разработки.

До тук с болестотворния нацизъм! Фройд успешно доказва, че най-агресивните фашисти крият от обществото комплексите си за расова принадлежност поради срам от участието на гени от друга раса, т.е., те не са достатъчно "бели".

Приалагането на принципа на приемствеността е също атрибут на еволюцията. В този аспект здравият разум разглежда миналото като източник на полезна информация, която може да допринесе за благото на обществото или на човечеството.
Вижда се, че налаганите международни изисквания повишават общият социален статус и всъщност са неудобни само за индивидите с асоциална ориентация, негативно и агресивно мислене, неадекватна или зловредна насока на мисленето, незачитане на обществените норми на поведение, незачитане на закона, с влечение към упражняване на насилие. В психологията тези признаци се обобщават като "изкривявания на личността". Много от тези хора маскират своите намерения и
цели чрез изграждане на такъв механизъм на поведение, който да бъде удобен на обществото и да им осигури постигане на целите. Този тип хора могат по нищо да не се различават от всички останали.

Народните маси са сложен организъм, процесите при който се обуславят от нивото на интелектуално и нравствено развитие на мнозинството, отново плод на еволюцията. Точно от това ниво зависи възприемането на всяко явление и неговата правилна интерпретация, независимо от неговият характер. От това ниво зависи дали реакцията към явлението е правилно насочена, дали е преценен правилно рискът от негативни или разрушителни последствия, дали реакцията води към разрешаване на евентуален конфликт или към неговото задълбочаване. Ако сред мнозинството са широко-разпространени личностните изкривявания, то за какво бъдеще на обществото можем да гадаем?! Това преобладаване задължава обществото преди всичко да вземе по-широкоспектърни мерки за своето оздравяване.
 
Личностите, необходими на един народ за ефективното повишаване на интелектуалния, социален и здравен статус, трябва да притежават силноразвити следните видове интелигентност:
"логико-математическа", "интра-" и "интерличностна" интелигентности [2], "натуралистична"[3] и не на последно място "лингвистична" интелигентност.
Нека логико-математичната интелигентност да не се възприема със обичайната асоциация на математиката със "сухотата" на науката, тъй като математиката лежи в основата на всички науки, но преди всичко с математика се обяснява всеки един процес във вселената. Този вид интелигентност обхваща способността на съзнанието да разсъждава в многобройни аспекти, т. е. в много измерения, както и да решава сложни задачи. В крайна сметка, тези интелигентности могат да бъдат съчетани ефективно от едно високоразвито съзнание: човешко същество с развит ум и нравствено-ценностна система, с развит душевен мир и самоконтрол, човек, който уважава достойнството на хората, разглежда масите като конгломерат преди всичко от личности със сложна и своеобразна душевност, които трябва да бъдат научени как да съществуват заедно, как те от своя страна да ценят човешкото достойнство и да уважават правото на живот, как да изпитват чувства без това да вреди на обществото, и на които трябва на всяка цена да бъде повишено нивото на интелигентност, официално или неофициално.

Не може също така да бъде игнорирана и духовната потребност,
макар и в научните среди това да се счита за несериозно. Точно духовното развитие на човека  изостава неимоверно много. Нека под духовно развитие не се разбира религиозната принадлежност на индивида. Съществува и духовна същност на съзнанието, която никак не може да бъде игнорирана. Няма наука, която да е успяла да заличи някое религиозно движение и това е истински феномен. Значи съществува част от съзнанието на човека, чиито потребности не могат да бъдат удовлетворени. Дали потребността от религиозна принадлежност е обусловена само от наличието на грешни генетични репликации, невежество и липса на съзнателен самоконтрол, или тази принадлежност можем да я избираме? Историята показа не веднъж как Homo Sapiens използва религията като оръжие за масово умствено и физическо унищожение, което показва неосъзнаване на духовната същност. Има и още един негативен "духовен" аспект: власт над останалите чрез боравене с невеществена материя (Невро-лингвистично програмиране), унищожение на човешки съдби и човешко здраве. Всичко това ли е предмет на хипнозата или има още нещо.
__________________________________________________________
1. Darwin, Charles (1871) Descent of Man, http://www.infidels.org/library/historical/charles_darwin/descent_of_man/
2. Gardner, Howard (1983; 1993) Frames of Mind: The theory of multiple intelligences, New York
3. Gardner, Howard (1999) Intelligence Reframed. Multiple intelligences for the 21st century, New York   http://www.infed.org/thinkers/gardner.htm




Гласувай:
9



1. nalik - много е дълго, човек
18.10.2009 11:04
ти наистина ли си вярваш, че ше се съберат 2-ма, 3-ма от тоя блог, които биха го изчели цялото.

аз пиша постинги с до 600-700 максимум знака, а ти си употребил над 4000...
цитирай
2. xsapience856 - съкратих го колкото мога,
18.10.2009 11:12
отиди при бегетрон и виж за какво става въпрос. Освен това пиша много рядко.
цитирай
3. анонимен - ..
24.10.2009 14:35
прочетох го и се съгласявам. относно последния абзац бих добавила: съзнанието е продукт на духа. духът еволюира чрез тялото. това си е универсален, космически принцип, за хора и животни, че дори и извънземни :) а религиите са вид политика, но на друго ниво и те само манипулират хората. Поздрави :)
цитирай
4. xsapience856 - така си е
24.10.2009 18:04
много точно обобщение с точните думи
Поздрави :)
цитирай
5. compassion - Това е точно казано
25.10.2009 21:40
"едно високоразвито съзнание: човешко същество с развит ум и нравствено-ценностна система, с развит душевен мир и самоконтрол, човек, който уважава достойнството на хората, разглежда масите като конгломерат преди всичко от личности със сложна и своеобразна душевност, които трябва да бъдат научени как да съществуват заедно, как те от своя страна да ценят човешкото достойнство и да уважават правото на живот, как да изпитват чувства без това да вреди на обществото, и на които трябва на всяка цена да бъде повишено нивото на интелигентност, официално или неофициално." и аз съм абсолютно съгласна с теб... и за религията също във формата, в която се проявява, тя твърде много се отдалечава от духовното, от което всъщност човек има нужда.
цитирай
6. xsapience856 - Да,
25.10.2009 23:59
за такова отдалечаване става дума. По общи наблюдения хората без духовното се чувстват празни, дори всичко в живота им да е наред. Религията даже изопачава, интерпретира "удобно" и лицемерно, с което направо отравя съзнанието на хората точно така, както някога бабите и дядовците са плашели и лъжели или приспивали малките деца. Да, обаче децата вече се раждат пораснали...
цитирай
7. compassion - Усещаш, нали?
26.10.2009 09:56
Все повече хора се пробуждат и осъзнават и съвсем целенасочено търсят отговорите на вечните въпроси. Ходят на разни курсове, трейнинги, дискусии. Тук имаме т.н. народен университет с клонове в големите градове. Там може да си студент дори на 80 години. Няма приемни изпити и никакви изисквания за отделните специалности. Можеш да запишеш каквото те влече. Хората са стимулирани да са ментално активни и им се дават възможности за развитие в по-теоретични или по-практични направления. Не са занижени изискванията на изпитите (както би могло да се предположи). Обичам търсещите хора и се радвам като гледам какво става напоследък. Църквите постепенно опустяват и повечето се превърнаха почти напълно в нещо като изложбени зали и музеи и в неделя имат една служба.
цитирай
8. xsapience856 - Усещам...
26.10.2009 19:21
Травмите и отпечатъкът и бариерите в човешкото съзнание от десетки векове насам не могат да бъдат излекувани за един век...И знаеш, не е само религията. А опитите за идеологическо моделиране? Тук вече няма значение от кого произлиза всичката тази бливоч, защото Homo Sapiens като цяло се показа изключително първобитен, в сравнение с представите за себе си.
цитирай
9. compassion - Цивилизацията е използвала различни средства
28.10.2009 11:23
през вековете с различен успех. Общото е желанието на малцинството да контролира и използва мнозинството за свои цели. Така беше извикана на живот и масмедията. Основната й функция не е да информира, както се кичи с това, а да всява страх (ако не беше така, защо тогава не отдава еднакво внимание на позитивните и негативните събития и факти от живота ни?)
Да, Homo Sapiens е първобитен във всички случаи, когато инстинктите вземат връх в поведението му, но това е цената, която се плаща, за да продължи живота вечно.
цитирай
10. xsapience856 - Да, Съчувствие :-)
28.10.2009 14:23
Някои инстинкти са твърде необходими. В днешно време обаче, ако приоритетите на инстинктите не се преоценят, продължението на живота ще бъде много трудно.
Поздрави Румичке!
цитирай
11. glarus - Духовните потребности
29.10.2009 17:24
според мен нямат общо с религията.
Религията е рамка, която ограничава само определен кръг хора. Тя е безсилна пред човешката еволюция, която пък не може без приемственост...

Защо ли защо ни липсва памет при зачатието и при смъртта ни може би и пъзели от мозайката между живота на цивилизациите...

цитирай
12. xsapience856 - Мога да ти отговоря
29.10.2009 23:44
на този въпрос, но според моят опит най-вече. Жалко е само, че не мога да ти го докажа. Винаги се получава така с тези неща. Те са постоянното ни наложено табу, дори и самите медици да имат богат опит с пациентите си. Катастрофално за човешкото познание е, че всяка религия се чуди как да се разграничи от останалите духовни учения и тълкува думите на духовните учители точно както фарисеи. Всъщност в основата на всички лежи една и съща концепция, което е толкова очевидно. За това може да се напише цяла книга. Разбира се тук не може да става въпрос за древните "божествени" пантеони от средиземноморския басеин. В сравнение с духовния свят, те звучат направо първобитно.

Виж около каква идея могат и трябва да се обединят всички научни и духовни постижения, вместо само да се сеят нелепи разделения между народите :
http://rdinev.blog.bg/nauka/2009/10/29/zemiata-e-nashiiat-dom-drug-si-niamame.424843
цитирай
13. zaw12929 - ИНТЕРЕСНО ЧЕТИВО
01.11.2009 18:06
ИНТЕРЕСНО ЧЕТИВО
цитирай
14. xsapience856 - .........
01.11.2009 18:26
Ситуацията е сложна.
цитирай
15. feq - Много актуално!
01.11.2009 19:31
"... духовното развитие на човека изостава неимоверно много. Нека под духовно развитие не се разбира религиозната принадлежност на индивида. Съществува и духовна същност на съзнанието, която никак не може да бъде игнорирана. Няма наука, която да е успяла да заличи някое религиозно движение и това е истински феномен. Значи съществува част от съзнанието на човека, чиито потребности не могат да бъдат удовлетворени."

Техническото мислене изпреварва духовното. Това е един от парадоксите на действителността.
Прочетох текста няколко пъти. Тук рядко попадам на такива стойностни четива.
Всичко е много точно и логично!
Поздравления!

цитирай
16. xsapience856 - Разбрала си ме правилно,
01.11.2009 20:45
Голям парадокс и не мога да му се начудя вече половин живот. Поздрви за детенце :-)
цитирай
17. feq - Вероятно обяснението е съвсем просто...
02.11.2009 10:57
както всички неща във Вселената.
Знаеш мнението на Айнщайн по въпроса...
"Най-необяснимото за света е това, че той всъщност е съвсем обясним…"
Ние, хората, имаме навика да търсим по-сложните, по-дълги научни обяснения на нещата от живота. Докато една логическа задача ученият ще започне да решава с интеграли и диференциали, децата логически ще стигнат по-бързо до правилното решение.
Защото... те мислят по-рационално и по-простичко...
Може би, в това е разковничето?!
;)))
Трябваше ли ябълката на Нютон да падне върху главата му, за да открие закона за гравитацията?

Или Архимед да се потопи във ваната и да възкликне "ЕВРИКА"...

Приехме поздравите ти, благодарим!
/"Детенцето" е вече млада "госпожичка" в най-ранимата възраст - 14 години. Да му мисля аз как ще помагам при разрешаването на житейските й проблеми :)/
цитирай
18. begetron426 - В постинга ти са засегнати...
09.11.2009 23:56
В постинга ти са засегнати много широк кръг от проблеми, принципи и идеали, които определят появата на „синдрома на изпепеляването” и движението към оздравяването, нормализирането както на отделната личност така и на цялото общество. Това са проблеми не само на българското общество, а на цялото човечество. Да не забравяме, че повече от тези проблеми ги получихме като готова щампа о т запада и образувалия се лунен български пейзаж се оказа добра почва за поява на многолики метастази. В запада този синдром съществува и се проявява въпреки постигането от тях на една здрава социално-икономическа основа, но само като задоволяване на физическите нужди /консуматорство/ без възможност за одухотворяване. При нас с разнебитена социална-икономическа основа духовната нищета се превръща в модерен синдром в средите на управляващите и между хората с добро социално състояние, а при бедните е едно всепогъщащо тресавище на човешкия дух.
Особеното внимание, което си обърнал на еволюцията, на социалното, на интелекта и на духовната страна на съзнанието са четирите кита които са необходимост за съществуването на здрава физическа и духовна личност, на здраво развито и хуманно общество. На първо място стои развитието, защото без развитие не може да има нито здрава социална основа, нито интелект, нито духовно съзнание, но пък за развитието е необходимо здрава социална основа и интелект, за да се стигне до едно развито духовно съзнание. Високоразвитото духовно съзнание трябва да стане потребност и необходимост както за управляващите така и за управляваните. Тук вече се появява необходимостта да се изясни същността на духовното човешко съзнание. Това духовно съзнание не е обвързано нито с религиите, нито с източната мистика, а е продукт на всестранно развит, еволюирал човешки мозък. Така едно високоразвито съзнание ще бъде надстройка на разума и ще се превърне във водещо начало на човешкия прогрес и прогреса на цивилизацията. Висшето духовно съзнание ще бъде изградено от правилно познание и мислене като реални индивидуални човешки постижения превърнали се във всеобщ мироглед, което ще ограничи изкривяванията на истината от всякакъв род с възможност да се хуманизира човешкия род.
Ето защо,„синдрома на изпепеляването”не знае граници, прониква навсякъде, особено е опасен в лицето на управляващия без духовен елит, който може така да изврати нещата, че цивилизацията ни да се самоунищожи.
Тетралектичното съдържание на изпепеляването както всички останали противоположности /диктатура и свобода, богатство и бедност, добро и зло, ум и глупост и мн. др./ заедно с отрицателната страна имат потенциални тетралектични възможности да проявяват и продуцират и положителна страна. Всеизвестно е, че в пепелта се запазват живите въгленчета най-добре, които могат да запалят буен прогресивен огън или от пепелта да възкръснем и се обновим като птицата Феникс. За всичко това е необходимо развито познание и развит интелект, за де се превърне чувствената и мисловна дейност в едно висше духовно човешко съзнание, което ще се отнася умно и хуманно както с себеподобните си, така и с цялата природа, което ще е гаранция, че сме се издигнали над животинското в нас и сме освободили разума от него. На всички е ясно, че човекът е най-жестокото същество, което е отразено и в постинга, но трябва да разберем, че тази жестокост идва от самобиозата на неразумното животинско и разумното човешко в нас като освободим разума чрез ума от животинското ни начало ще започнем да управляваме добре себе си и света и ще имаме прогресивно бъдеще. Поздрав!!!
цитирай
19. hel - Страхотен постинг. Поздрав на а...
23.12.2009 14:15
Страхотен постинг.
Поздрав на автора и коментиращите. Весели празници.
цитирай
20. xsapience856 - Весели празници и на теб :))
26.12.2009 20:19
Поздрави и весело посрещане!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: xsapience856
Категория: Лични дневници
Прочетен: 238500
Постинги: 45
Коментари: 192
Гласове: 3690
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930